Μεσογειακός Πολιτισμός

Κατεβαίνοντας από τον βορρά προς τον νότο, η πρώτη ελιά που συναντάμε αναγγέλλει τη Μεσόγειο και ο πρώτος φοινικώνας σημαίνει το τέλος της…..

Μεσόγειος… ένα σύνολο τοπίων, πολιτισμών, ανθρώπων με πολλά κοινά και ταυτόχρονα διαφορετικά στοιχεία και χαρακτήρες, θρησκείες και γλώσσες που συνυπάρχουν εδώ και αιώνες.

Ελιά, ένα δέντρο σύμβολο που πλουτίζει τη ζωή των ανθρώπων γύρω από τη Μεσόγειο, τονίζει τις ομοιότητες και αμβλύνει τις διαφορές. Ελιά και ελαιόλαδο, δύο δώρα θεϊκά, δύο λέξεις κλειδιά για πολλές τοπικές μεσογειακές οικονομίες και κοινωνίες.

Ελιά και Μεσόγειος, δύο παλιές γνώριμες σε μια μοναδικά αρμονική συνύπαρξη, απόλυτα συνδεδεμένες και ταυτισμένες, κάτω από έναν ήλιο που τις παρακολουθεί εδώ και αιώνες να πλέκουν έναν ιδιαίτερο πολιτισμό, τον πολιτισμό της ελιάς, κομμάτι του μεσογειακού πολιτισμού: 

ελαιοτριβεία όλων των εποχών (ζωντανά μουσεία ιστορίας της τεχνολογίας), παραδοσιακά σαπωνοποιεία, τοπία της ελιάς και αιωνόβια ελαιόδεντρα, έργα τέχνης με θέμα την ελιά, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, τελετουργία και παραδόσεις συνδεδεμένες με την ελιά  και το ελαιόλαδο, αρχαιολογικοί χώροι, μεσογειακή γαστρονομία … 

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Δρόμοι της Ελιάς» και το ευρω-μεσογειακό του δίκτυο  έχουν καταγράψει πώς η ελιά πορεύεται στην ιστορία, στην τέχνη, τον πολιτισμό, στις καρδιές των ανθρώπων και στις γεύσεις τους και υλοποιούν ένα πρόγραμμα προβολής αυτής της ιδιαίτερης μεσογειακής πολιτιστικής κληρονομιάς. Η AGORA είναι μια από τις δράσεις αυτής της πολύ-πολιτισμικής περιήγησης που προσφέρει στο κοινό της Ευρώπης την ευκαιρία να γνωρίσει αυθεντικές καλλιτεχνικές δημιουργίες της μεσογειακής παράδοσης. Είναι ένα παράθυρο ανοικτό σε όλους τους λαούς της ελιάς, είναι μια ευκαιρία να προβάλλουν το πρόσωπο της δικής τους  Μεσογείου, αυτό που υπήρξε και αυτό που είναι.

 

 

Back to Top